Antice, džanam, dušice | Антице, џанам, душице 🇲🇰

Dit lied is wereldberoemd geworden door… Wouter Swets met het Nederlandse orkest Čalgija. Maar natuurlijk is het in de eerste plaats een heel mooi traditioneel Macedonisch lied.

Op pesna.org, de absolute referentie voor Macedonische volksliedteksten, is de tekst te vinden van dit lied, samen met twaalf verschillende uitvoeringen.

Wouter Swets is dit lied tegengekomen en heeft er een ander instrumentaal tussenspel bij gecomponeerd. Dat maakt de versie van Čalgija uniek.

Kate Bush kwam de opname van Čalgija tegen en heeft Davy Spillane gevraagd het in te spelen op voor haar nummer The Sensual World. Op de site van The Originals is hierover ook uitleg te vinden. Op The Sensual World is er een heel interessante polyritmiek onstaan – er wordt een zevendelige en vierdelige maat door elkaar gespeeld. Dit komt eens in de vier (bij de 7/8) of eens in de zeven maten (bij de 4/4 maat) weer ‘goed’.

Spillane heeft van de versie van Čalgija een prachtige esoterische versie van gemaakt en gezet op de plaat East Wind. Hoe weet ik nou dat hij de versie van Čalgija heeft gebruikt? Spillane speelt het door Wouter Swets gecomponeerde tussenspel.

Kate Bush – The Sensual World
Spillane – East Wind – Antice

Er bestaat ook een qua melodie net iets andere versie van. Ik heb hier drie opnames van gevonden, zie onder. De nieuwste is de prachtig smaakvol uitgevoerde versie van de Bulgaarse zanger Ilija Lukov.

Klime Sadilo
Ohridski Trubaduri
Ilija Lukov

Het Nederlandse orkest Čalgija bestaat weer. Na het overlijden van Wouter Swets in 2016 zijn een aantal muzikanten van het oude Čalgija bij elkaar gekomen en hebben samen met een aantal iets jongere muzikanten, waaronder ik, de derde versie van het orkest opgericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.